APAKAH TANDA ARAS KEJAYAAN KITA?

Tanda aras kejayaan sebuah pendidikan biasanya diukur pada pencapaian pelajarnya. Namun sebelum pelajar mendaki tangga jaya, mereka perlukan guru yang mengenal apakah makna berjaya. Jika tidak, mungkin saja yang disangka berlian hanyalah kaca. Jika pandangan guru hanya sebatas dunia, anak-anak mungkin tidak ditunjuk jalan syurganya.

Untuk berjaya, pendidik mestilah lebih dahulu terdidik. Terdidik dengan teknik-teknik terkini, namun lebih utama, terdidik dengan tujuan sebenar pendidikan. Tujuan yang benar akan menyerlahkan tanda aras yang sepatutnya. Antara tanda aras kejayaan pendidikan ialah ia mampu membawa pendidik semakin akrab dengan Tuhan.

Penat lelah para pendidik dalam memandaikan anak-anak, sepatutnya menjadi proses yang menambah iman dan kebergantungan pendidik kepada Allah. Proses mendidik menjadikan pendidik peka terhadap apa yang Allah suka. Menyantuni sunnatullah dalam hikmah menyampaikan ilmu, serta mentaati syariatullah dengan segala upaya yang mampu.

Mengajar anak membaca sepatutnya menjadikan para guru tambah mencintai ilmu. Menghormati proses belajar dan mensyukuri mahalnya anugerah akal. Mengajar Sains sepatutnya membawa kesan ‘Subhanallah’ kepada guru, sebelum rasa itu tiba menjadi makna di jiwa anak-anak didik kita.

Apalagi dengan kekuatan alFatihah yang kita ingatkan anak di setiap himpunan pagi. Saat membacanya, pendidiklah yang merasa kekuatan mukjizat alQuran serta rahmat yang turun bersamanya. Ucapan solawat harian bukan sekadar rutin. Guru-guru sedar bahawa solawat menjadi bukti cinta pada baginda Muhammad sollallahu ‘alaihi wasallam dan jalan pada syafaat di hari akhirat.

Pendidik yang punya hubungan penuh sedar (ihsan) dengan Pemilik Alam pastinya mampu memberikan kesan berbeza pada anak didiknya. Mengenalkan insan pada Tuhan adalah tugas besar yang meminta iman dan keikhlasan. Berkat ilmu akan berterusan bila guru beramal dengan ilmunya. Insyaallah, anak-anak istiqamah atas ilmu yang dipelajari tanpa perlu dipaksa-paksa.

Tugas melahirkan pendidik yang terdidik atas kebenaran bukanlah satu kerja mudah. Ia perlu menjadi keutamaan di dalam institusi agar tidak tercicir dalam sibuk mengejar spesifikasi dan piawai yang ditetapkan manusia. Adakalanya sanjungan insan melupakan kita pada makna sebenar kejayaan dan peri pentingnya pandangan arRahmaan.

Definisikanlah semula makna kejayaan kita. Letakkan sasaran dan tanda arasnya. Ada yang mampu dinilai dengan angka. Ada juga yang menjadi rahsia namun perlu sering diulang bicara. Sepertimana khusyuk solat bukan kemampuan kita mengukurnya, namun menjadikan ia sasaran adalah perjuangan yang berterusan.

Maka apakah sasaran pendidikan kita dan apakah tanda aras kejayaannya? Apakah anak-anak didik kita sedang melangkah di lorong kejayaan sebenar? Who is leading them? Akhirnya kita akur, mendidik pendidik adalah komitmen utama kita. Atas semangat surah Al-‘Alaq yang membawa perintah “Bacalah!”, kita berharap para pendidik kita mencapai tanda aras utama kejayaan insan yang disebut di akhir surah- “…wasjud waqtarib” – dan sujudlah dan dekatkanlah (dirimu kepada Tuhanmu)

.
#mewariskankebenaran
#pendidikterdidik

La haula wala quwwata illa billah!